Pensiile ocupationale, in proiectul legii unitare a pensiilor publice

Cele 8 principii care vor sta la baza viitoarei legi privind sistemul unitar de pensii publice stabilite de Ministerul Muncii sunt, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii:

1. principiul unicitatii, potrivit caruia statul organizeaza si garanteaza existenta unui sistem unitar de pensii pentru toate categoriile profesionale care fac venituri din castigurile salariale. Pensiile vor fi calculate in functie de contributia fiecarui angajat si in functie de durata cu care s-a contribuit la sistemul public de pensii.
2. principiul obligativitatii: persoanele fizice si juridice au obligatia, conform legii, sa participe la sistemul public.
3. principiul contributivitatii: fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoane fizice si juridice, participante la sistemul public.

4. principiul egalitatii: va asigura tuturor participantilor la sistemul public un tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege, adica pensiile vor fi calculate la fel pentru toti angajatii.
5. principiul repartitiei – fondurile realizate se redistribuie pentru plata obligatiilor ce revin sistemului public.
6. principiul solidaritatii sociale conform caruia participantii la sistemul public isi asuma reciproc obligatii si beneficiaza de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea riscurilor sociale prevazute de lege.
7. principiul autonomiei care se bazeaza pe administrarea de sine statatoare a sistemului public, conform legii, avand in vedere conformitatea acestuia cu legislatia referitoare la legile privind informatiile clasificate, prin folosirea unor case de asigurari separate structurilor aflate sub incidenta acestor legi.
8. principiul ocupational – prevede obligativitatea introducerii unor sisteme suplimentare de pensii ocupationale. Acest nou principiu va permite oricarei categorii socio-profesionale sa structureze un sistem suplimentar de pensii. Modalitatea de contributie la acest sistem suplimentar de pensii, modul de calcul si de administrare vor fi stabilite, ulterior, prin lege.

Acest set de 8 principii urmeaza sa fie aprobat in aceasta saptamana.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: